Petičný výbor za zachovanie HR NEV SRo v Prešove sa nevzdáva

13.05.2003 Celý región

Zhruba 18 tisíc podpisov je na petičných hárkoch za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) v Prešove,...
Zhruba 18 tisíc podpisov je na petičných hárkoch za zachovanie Hlavnej redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) v Prešove, čo je podľa predsedu petičného výboru Milana Sidora dobrý dôvod, aby vo svojom úsilí neochabli. Ako ďalej 9. apríla zdôraznil na tlačovej konferencii v Prešove, petičný výbor sa svojich aktivít nevzdáva.

V utorok 8. apríla časť jeho členov prijal vicepremiér SR Pál Csáky a prisľúbil buď ovplyvniť rozhodnutie ústredného riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka, alebo urobiť kroky, ktoré by viedli k „ určitému kompromisu . Sidor informoval, že pre svoje snahy najviac porozumenia nachádzajú u poslancov Národnej rady SR za Stranu maďarskej koalície. Pripomenul, že SRo realizuje štátnu národnostnú politiku, preto je presun HR NEV takou citlivou záležitosťou a zrejme Rezník to nedoceňuje. Navyše tým znižuje bonitu krajského mesta Prešov. Ako naznačil, celý SRo by nemusel mať svoje štúdia ani v Košiciach či v Banskej Bystrici, ale pri dnešnej technike by vystačilo jedno pracovisko v Bratislave. Petičná akcia má veľkú odozvu. Jeden muž na Spiši zozbieral sám 1600 podpisov, iný vo Svidníku vyše 2000 a sú aktivisti výboru v Prešove, ktorí pozháňali podpisy 400 - 500 osôb.

Člen výboru Ján Tilňak konštatoval, že tvrdenia Rezníka o katastrofálnom stave účelovej budovy SRo v Prešove a jej nevyhnutnej oprave za vyše 22 miliónov Sk nie sú podložené skutočne dôslednou analýzou a ani nezodpovedajú realite. „ Slúžia len na to, aby vo verejnosti vyvolali dojem, že na túto budovu sa veľmi dopláca, a preto sa jej vedenie rozhlasu chce zbaviť, “ uviedol. Sidor k tomu dodal, že petičný výbor nebude ponúkať ústrednému riaditeľovi alternatívne riešenia. Pripomenul však, že Rezník ako „ dobrý gazda“ by mal najprv začať zametať v centrále SRo, a nie v Prešove. Veľkou chybou je podľa neho tiež, že po roku 1989 ani jeden vedúci pracoviska SRo v Prešove nebol príslušníkom minority, ale človekom - správcom, ktorý „ v dobrej vôli“ prišiel z Košíc do Prešova neriešiť problémy, ale len udržiavať daný stav.

Podľa zámeru vedenia SRo má sa HR NEV presťahovať z Prešova do Košíc do septembra t. r. Rezník pri svojej dávnejšej návšteve Prešova informoval, že rozsah vysielania, ktoré sa dnes z Prešova realizuje pre šesť národností zostane bez zmeny, ale z 33 pracovných miest nezachová po presune do Košíc 16.
(jj)
 

Vyberte región